top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAthanasios Ventzios

Φορολογικές δηλώσεις 2024- 5 πράγματα που θα χρειαστούμε

Έγινε ενημέρωση: 14 ΜαΐΛογότυπο Ventzios Accounting

Γυναίκα ελέγχει τον φορολογικό λογαριασμό της

Ξεκίνησε και για φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όλων των φορολογούμενων.


Προθεσμία υποβολής είναι η Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024.


Πολλά από τα δεδομένα που απαιτούνται για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης έρχονται πλέον αυτόματα στην δήλωση μας, μέσω των αρχείων που στέλνουν οι διάφοροι φορείς, όπως οι εργοδότες, οι τράπεζες, τα ιδιωτικά σχολεία κ.α.


Επιπλέον, όμως, θα χρειαστούμε δικαιολογητικά και πληροφορίες και για τα υπόλοιπα ποσά, που δεν ενημερώνονται αυτόματα. Πάμε να δούμε μερικά βασικά στοιχεία που θα χρειαστούμε για την υποβολή της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

 

Εγώ πρέπει να υποβάλλω φορολογική δήλωση;


Ο νόμος μας λέει ότι υπόχρεοι για υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι όλοι όσοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.


Εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού αποκτούν εισόδημα αποκλειστικά από τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και οι κεκαρμένοι μοναχοί.

 

Υποβάλλω δήλωση μαζί με τον/ την σύζυγο;


Οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση. Για να υποβάλλει ο κάθε σύζυγος χωριστή δήλωση, θα έπρεπε να έχει δηλωθεί αίτηση χωριστής δήλωσης, έως τις 28 Φεβρουαρίου, στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.


Πάντως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνίσταται στους συζύγους να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, καθώς βοηθάει ο ένας τον άλλον με την κάλυψη τεκμηρίων, αγορές με κάρτα κ.α.


Όσον αφορά τον υπολογισμό του φόρου, ο κάθε σύζυγος έχει το δικό του εκκαθαριστικό, όπου υπολογίζεται ο φόρος αποκλειστικά από τα δικά του εισοδήματα.


Οι φορολογούμενοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης αντιμετωπίζονται όπως οι έγγαμοι και ισχύουν όλα τα παραπάνω.

 

 

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης;


Μεταβιβάσεις αυτοκινήτων, ακινήτων και σκαφών: Αν μέσα στο 2023 είχαμε αγοράσει ή πουλήσει σπίτι, αυτοκίνητο ή και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο μεγάλης αξίας, θα πρέπει να το δηλώσουμε στην φορολογική μας δήλωση. Θα χρειαστούμε το συμβόλαιο ή την υπεύθυνη δήλωση ή όποιο άλλο δικαιολογητικό έχουμε στην κατοχή μας.

Μετοχές και ομόλογα: Όλες οι αγοραπωλησίες μετοχών και γενικά χρηματιστηριακών προϊόντων πρέπει να δηλώνονται. Οι αγορές αποτελούν τεκμήριο, ενώ οι πωλήσεις ανάλογα του τι πουλήσαμε μπορεί να υπόκεινται και σε φόρο.

Γενικά δικαιολογητικά: Γενικά δικαιολογητικά ανάλογα με την περίπτωση μας, όπως πιστοποιητικά αναπηρίας, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δωρεές και γονικές παροχές που δώσαμε ή λάβαμε.

Κάλυψη τεκμηρίων από επαγγελματίες: Αν είμαστε επαγγελματίες θα πρέπει να δούμε αν καλύπτουμε τα νέα τεκμήρια. Αν δεν τα καλύπτουμε θα πρέπει ή να φορολογηθούμε με βάση αυτά ή να τα αμφισβητήσουμε.

Η διαδικασία αμφισβήτησης των νέων τεκμηρίων περιλαμβάνει την συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου που σχεδίασε η ΑΑΔΕ, στο οποίο δηλώνουμε σχεδόν όλες τις οικονομικές συναλλαγές που μπορεί να είχαμε, όπως πόσα χρήματα πληρώσαμε σε λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφωνίας και νερού, πόσα ταξίδια κάναμε και σε ποιους προορισμούς, αν έχουμε αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων κ.α.

Αγορές με κάρτα: Έχουμε υποχρέωση να ξοδεύουμε το 30% του εισοδήματος μας με κάρτα ή γενικότερα μέσω τραπεζικού συστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση πληρώνουμε επιπλέον φόρο 22% επί της διαφοράς. Τώρα είναι λίγο αργά να το φτιάξουμε αυτό, αλλά αν κάποιος συγγενής ή φίλος έκανε πληρωμές για εμάς μέσω του δικού του λογαριασμού, πχ το παιδί πληρώνει μέσω του ebanking του τους λογαριασμούς των γονέων, τότε οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ποσά στην φορολογική τους δήλωση.


 

Έχω έκπτωση αν πληρώσω τον φόρο εφάπαξ;


Η πληρωμή του φόρου υπολογίζεται αυτόματα από το σύστημα σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο, αν εξοφληθεί το σύνολο του φόρου έως την 31η Ιουλίου 2024, τότε παρέχεται έκπτωση 3%.


Πώς μπορεί το λογιστικό μας γραφείο να βοηθήσει στην έναρξη ατομικής επιχείρησης;


Στο λογιστικό μας γραφείο με μακροχρόνια εμπειρία στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων αναλαμβάνουμε την σύνταξη και υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης.


Πραγματοποιούμε ατομικές συναντήσεις, μέσω τηλεφώνου, zoom calls ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προκειμένου να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις και να παρέχουμε προσαρμοσμένες λύσεις για τις ανάγκες σας.22 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page