Ήδη από την 1η Ιανουάριο του 2024 ξεκίνησε η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους υπόχρεους κλάδους, οι οποίοι διανύουν μία δοκιμαστική περίοδο χωρίς να υποβάλλονται ακόμη πρόστιμα και κυρώσεις.
Υποχρεωτικά στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας έχουν ενταχθεί οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο της βιομηχανίας, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο του λιανεμπορίου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβληθούν πρόστιμα από την 1η Απριλίου 2024 για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, από τις 2 Μαΐου 2024 για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και από τις 13 Μαΐου 2024 και για τους δύο κλάδους με αριθμό εργαζομένων που δεν υπερβαίνει τους 10.
Πως λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα;
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ένα εργαλείο με το οποίο καταγράφονται οι ώρες εργασίας όλων των υπαλλήλων της επιχείρησης σε πραγματικό χρόνο.
Αποτυπώνει τις ώρες έναρξης και λήξης εργασίας των υπαλλήλων κάθε ημέρα, τις ώρες και ημέρες απουσίας, τις υπερεργασίες, υπερωρίες τα διαλείμματα, τα ρεπό και τις άδειες.
Τι πρέπει να κάνει ο εργοδότης;
Ο εργοδότης οφείλει :
Να προχωρήσει στην απογραφή των εργαζομένων και στον προγραμματισμό της εργασίας. Ο εργοδότης υποβάλει για κάθε εργαζόμενο τα στοιχεία ταυτότητας (ΑΦΜ, Επώνυμο, Όνομα), καθώς και τις συμβατικές ώρες απασχόλησης εβδομαδιαίως όπως καθορίζονται από Συλλογική Σύμβαση (ΣΣΕ) ή Διαιτητική Απόφαση, την εφαρμογή 5θήμερης ή 6ήμερης εργασίας, την παροχή υπερεργασίας, την χορήγηση διαλείμματος εντός ή εκτός ωραρίου, την ύπαρξη σταθερού εβδομαδιαίου ή μεταβαλλόμενου ανά ημέρα ωραρίου εργασίας (π.χ. σε περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργεί με βάρδιες).
Σε σχέση με τον προγραμματισμό της εργασίας, οι επιχειρήσεις δηλώνουν για κάθε εργαζόμενο ανά εβδομάδα το ωράριο εργασίας, τις άδειες και τις υπερωρίες.
Να καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας. Από την στιγμή που ξεκίνησε η πρώτη φάση εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας από 1/7/2022 , οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να κοινοποιούν καθημερινά και σε πραγματικό χρόνο στο Π.Σ. Εργάνη τα γεγονότα έναρξης και λήξης της εργασίας για κάθε υπάλληλο που εργάζεται με φυσική παρουσία στον χώρο της επιχείρησης την εκάστοτε ημέρα.
Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης του συστήματος ωρομέτρησης με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
Επίσης, η δήλωση έναρξης / λήξης μπορεί να υποβάλλεται μέσω νέας εφαρμογής για φορητές συσκευές Ergani Card Scanner για τις επιχειρήσεις, με την οποία θα γίνεται ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας των υπαλλήλων (σε μορφή QR Code) κατά την προσέλευση / αποχώρηση από την εργασία.
Να εξοπλιστεί με ένα τερματικό ωρομέτρησης (πχ tablet, ρολόι παρουσίας προσωπικού), το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με ένα λογισμικό το οποίο θα αναρτά αυτόματα τα δεδομένα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
Πως λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα για τους εργαζομένους;
Οι εργαζόμενοι πλέον έχουν πρόσβαση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέσω κινητού ή υπολογιστή από το myErgani app και το myErgani.gov.gr αντίστοιχα.
Με την πρόσβαση στο ΕΡΓΑΝΗ ο εργαζόμενος μπορεί άμεσα να έχει πρόσβαση και να ελέγξει το Πρόγραμμα Εργασίας (ωράριο, βάρδιες, υπερωρίες, άδειες) καθώς και το ημερολόγιο της πραγματικής εργασίας. Επιπλέον, έχει άμεση πρόσβαση στην ψηφιακή κάρτα εργασίας εργαζομένου. Παράλληλα μπορεί να τυπώσει την ατομική Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας μέσα από την επιλογή «αναλυτικά στοιχεία».
Βασική υποχρέωση του εργαζόμενου είναι να μην παραλείπει να «χτυπήσει» την κάρτα του κατά την είσοδο ή την έξοδο.
Η σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας αποτελεί υποχρέωση του εργαζομένου και δεν μπορεί να υποκατασταθεί κατ' άλλο τρόπο από τον εργοδότη.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η ευθύνη για την εφαρμογή της ανήκει στον εργοδότη.
Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις;
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσέχουν τα ”χτυπήματα’’ της ψηφιακής κάρτας να συμφωνούν με τα δηλωμένα ωράρια των εργαζομένων.
Τα ”χτυπήματα’’ θα πρέπει να ανταποκρίνονται και στην πραγματική κατάσταση των εργαζόμενων και να μην πραγματοποιούνται από άλλο εργαζόμενο ή τον εργοδότη. Σε περίπτωση ελέγχου, ο ελεγκτής θα μπορεί να δει ποιοι πρέπει να βρίσκονται εκείνη την στιγμή στην επιχείρηση και, σε περίπτωση απόκλισης, τα πρόστιμα είναι μεγάλα.
Πιθανές απουσίες ”χτυπημάτων’’ θα πρέπει να δικαιολογούνται μέχρι την 10η μέρα του επόμενου μήνα. Πιθανές αιτιολογήσεις είναι η άδεια του εργαζόμενου, ασθένεια, εργασία εκτός έδρας κλπ.
Το αρχείο με τις εισόδους κι εξόδους των εργαζόμενων θα πρέπει να τηρείται για δέκα έτη από την επιχείρηση.
Τι αλλάζει σε σχέση με το υπάρχον σύστημα;
Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ο υπολογισμός μισθοδοσίας θα πρέπει να εναρμονίζεται με τα χτυπήματα της κάρτας. Δηλαδή, αν ο εργαζόμενος δήλωσε ότι έφυγε μια ώρα μετά την λήξη της εργασίας του, τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να υπολογιστεί η νόμιμη υπερεργασία- υπερωρία.
Τα πρόστιμα για εργαζόμενο εκτός ωραρίου αυξάνονται και εξομοιώνονται με αυτά της αδήλωτης εργασίας, δηλαδή 10.500€ ανά εργαζόμενο.
Το διάλειμμα των εργαζόμενων, ανάλογα αν υπολογίζεται εντός ή εκτός ωραρίου, επηρεάζει και το πότε οφείλει ο εργαζόμενος να χτυπήσει κάρτα εξόδου από την επιχείρηση. Αν το διάλειμμα είναι εκτός ωραρίου, τότε θα πρέπει να χτυπάει κάρτα μισή ώρα ή όσο διαρκεί το διάλειμμα, μετά την δηλωμένη λήξη της εργασίας του.
Οι άδειες των εργαζόμενων θα πρέπει να δικαιολογούνται και από την απουσία χτυπημάτων τις ημέρες απουσίας. Δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα ρύθμισης και δήλωσης των αδειών αναδρομικά.
Σε πιθανούς ελέγχους οι ελεγκτές θα έχουν άμεση εικόνα για ποιους εργαζόμενου πρέπει να βρουν εντός της επιχείρησης και θα είναι πολύ δύσκολη ή και αδύνατη η αιτιολόγηση αποκλίσεων.
Για επιπλέον ερωτήσεις και περισσότερες λεπτομέρειες, επικοινωνήστε μαζί μας. Το λογιστικό μας γραφείο είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας υποστηρίξει σε όλα τα επιχειρηματικά θέματα.
Είμαστε διαθέσιμοι για ατομικές συναντήσεις, μέσω τηλεφώνου, zoom calls ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προκειμένου να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις και να παρέχουμε προσαρμοσμένες λύσεις για την επιχείρησή σας.
Comments