Ένα θέμα που βασανίζει όλους τους επιχειρηματίες, παλιούς και νέους, είναι ποιες δαπάνες μπορούν να δικαιολογήσουν ως έξοδα στην επιχείρηση τους.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μια λίστα με αποδεκτές δαπάνες για κάθε είδος επιχείρησης.
Οι βασικές προδιαγραφές που πρέπει να έχει μία δαπάνη για να μπορεί να συνυπολογιστεί στα αποτελέσματα μίας επιχείρησης είναι τρεις:
1) Θα πρέπει να υπάρχει νόμιμο παραστατικό , απόδειξη ή τιμολόγιο. Να σημειωθεί ότι για δαπάνες άνω των 100 € είναι υποχρεωτική η έκδοση τιμολογίου.
2) Η εν λόγω δαπάνη θα πρέπει να έχει περαστεί στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης.
3) Η δαπάνη θα πρέπει να σχετίζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα και να εξυπηρετεί τους σκοπούς τη επιχείρησης.
Για παράδειγμα, μια σανίδα του surf για ένα ασφαλιστικό γραφείο δεν σχετίζεται με την δραστηριότητα του, αλλά για μια επιχείρηση water sports είναι ξεκάθαρο ότι εξυπηρετεί τον σκοπό της.
Κάποιες από τις δαπάνες που συναντάμε συχνά και αναγνωρίζονται μειώνοντας την τελική φορολογία στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι οι παρακάτω :
• Ασφαλιστικές Εισφορές επιχειρηματία
• Ενοίκια
• Ρεύμα, Σταθερή & Κινητή τηλεφωνία, Ύδρευση, Θέρμανση
• Αγορές Παγίων (laptop, κινητά, έπιπλα κ.α.)
• Μισθοδοσία
• Γραφική ύλη
• Εργοδοτικές Εισφορές
• Courier
• Έξοδα επαγγελματικών ταξιδιών (μεταφορικά, διαμονή)
• Έξοδα υποδοχής και φιλοξενίας (επαγγελματικό γεύμα, τρόφιμα που αγοράζονται για να καταναλωθούν εν ώρα εργασίας)
• Διαφήμιση και προβολή (φυλλάδια, ταμπέλες κ.α.)
Κάποιες από τις παραπάνω δαπάνες, όπως η μισθοδοσία ή τιμολόγια άνω των 500 ευρώ καθαρής αξίας, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί μέσω τραπεζικού συστήματος. Διαφορετικά, δεν δύνανται να εκπέσουν στην φορολογία εισοδήματος.
Ένας ακόμη διαχωρισμός που πρέπει να γίνει είναι στις δαπάνες που εκπίπτουν ΦΠΑ και σε αυτές που απλώς εκπίπτουν στην φορολογία εισοδήματος.
Οι δαπάνες που προαναφέρθηκαν εγγράφονται όλες στα λογιστικά βιβλία μίας επιχείρησης και συνυπολογίζονται στο τελικό αποτέλεσμα (κέρδη ή ζημίες) και αντίστοιχα στον φόρο που θα προκύψει. Ωστόσο, δεν εκπίπτουν όλες από τον ΦΠΑ, όπως για παράδειγμα τα έξοδα ταξιδιών ή τα έξοδα υποδοχής και φιλοξενίας.
Είναι δύσκολο για τον επιχειρηματία να γνωρίζει όλο το σύνθετο φορολογικό καθεστώς της χώρας μας, ειδικά με την ταχύτητα με την οποία αλλάζει.
Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να γίνεται μια βασική εκπαίδευση του επιχειρηματία αλλά και να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το λογιστήριο, όσον αφορά τις δαπάνες που μπορεί να δικαιολογήσει στην επιχείρηση του, αλλά και τα βήματα που πρέπει να εκτελέσει για την ορθότητα της διαδικασίας.
Πως θα Ενημερωθείτε για όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες μιας επιχείρησης;
Το λογιστικό μας γραφείο είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσει σε όλα τα ερωτήματα που πιθανόν έχετε σε σχέση με τις εκπιπτόμενες δαπάνες μιας επιχείρησης. Σας παρέχουμε οδηγίες με βάση τις απαιτήσεις και ανάγκες της δικής σας επιχείρησης και σύμφωνα με το ποιες δαπάνες μπορούν ή όχι να δικαιολογηθούν.
Πραγματοποιούμε ατομικές συναντήσεις, μέσω τηλεφώνου, zoom calls ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προκειμένου να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις και να παρέχουμε προσαρμοσμένες λύσεις για τις ανάγκες σας.
Δείτε εδώ όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την έναρξη ατομικής επιχείρησης.
Comments