top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΝΤΖΙΟΣ

90s kids εναντίον επιχειρείν



 

Τα παιδιά των 90ς μεγάλωσαν χωρίς να τους λείψει τίποτα, σε μια ελληνική οικονομία που, τότε, άνθιζε. Έχουν στη διάθεσή τους τρομακτικά μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών και γνώσεων στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή, συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές. Η δυνατότητα δικτύωσης και επικοινωνίας είναι πολύ μεγαλύτερη σήμερα, ειδικά μέσω του διαδικτύου. Επιπλέον, όλα τα παιδιά, ανεξαιρέτως, πιστεύουν ότι είναι πιο έξυπνα από τους γονείς τους. Γιατί, όμως, οι νέοι σήμερα δεν εκμεταλλεύονται αυτά τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν ώστε να πραγματοποιήσουν το πρώτο τους επιχειρηματικό βήμα, αλλά προτιμούν να βρουν μια θέση εργασίας ως υπάλληλοι;


Ο φόβος για την αποτυχία. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα είναι ο χρόνος ή το χρήμα. Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων δεν ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση επειδή φοβάται ότι θα αποτύχει.


Η χώρα μας εξέρχεται από μια δεκαετή οικονομική κρίση, η οποία αναζωπυρώθηκε με την πανδημία του κορωνοϊού. Μια κρίση σαν την ελληνική, εκτός από τις διαφαινόμενες επιπτώσεις στην οικονομία και την αναδιαμόρφωση των κοινωνικών στρωμάτων, έχει και ψυχολογικό αντίκτυπο. Οι νέοι την περασμένη δεκαετία, κατά την οποία ξεκίνησαν να παρακολουθούν και να κατανοούν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, έβλεπαν τους γονείς τους να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, να χάνουν τις δουλειές τους, να παλεύουν για τα προς το ζην. Επιπλέον, οι εκάστοτε κυβερνήσεις έθεταν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια με την υψηλή φορολόγηση και τον συσχετισμό εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών, τη θέσπιση κάθε λογής αυθαίρετης φορολογίας, όπως ο ΕΝΦΙΑ, η εισφορά αλληλεγγύης, η προκαταβολή φόρου επόμενης χρονιάς.


Έπειτα, το εκπαιδευτικό μας σύστημα, προσανατολισμένο στη βαθμολόγηση και την αριστεία, δαιμονοποιεί το λάθος. Το λάθος, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό της συνταγής ενός επιχειρηματία, ακόμη κι αν δεν το θέλει, ακόμη κι αν δεν το παραδέχεται. Μέσα από τα λάθη βελτιώνεται κάθε πτυχή μιας επιχείρησης και οδηγείται, εν τέλει, στην επιτυχία. Επίσης, η έλλειψη πρακτικών μαθημάτων, όπως η σωστή διαχείριση του χρήματος, δημιουργεί κρίσιμα κενά στις δεξιότητες των νέων, τα οποία με τη σειρά τους θα προξενήσουν ποικίλα προβλήματα στο μέλλον.


Ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας είναι οι οικογενειακοί δεσμοί και η υπερβολική αγάπη που έδωσαν οι γονείς των σύγχρονων τριαντάρηδων προσπαθώντας να προσφέρουν στα παιδιά τους πράγματα που στερήθηκαν οι ίδιοι στην παιδική τους ηλικία. Ο φόβος της ενδεχόμενης αποτυχίας ή στενοχώριας του παιδιού λειτουργεί ως μηχανισμός απόρριψης για τους γονείς σε ιδέες και σχέδια που μοιάζουν παράτολμα ή απλά ξένα προς την ιδιοσυγκρασία τους.


Παρ’ όλα αυτά, σήμερα είναι η ιδανική μέρα για να ξεκινήσεις. Με τη φορολογία να έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και τον επιχειρηματικό κόσμο να έχει βρεθεί σε τέλμα εμμέσου της παγκόσμιας πανδημίας τα εμπόδια φαντάζουν μικρότερα απ’ ότι παλαιότερα. Ο κατ’ οίκον περιορισμός του πληθυσμού και η μαζική στροφή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές δημιουργούν νέες καταναλωτικές ανάγκες και χαράσσουν νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες, που μέχρι πρότινος έμοιαζαν ουτοπικοί. Πλέον, με ελάχιστα χρήματα και από τη βολή του καναπέ μας μπορούμε να διευθύνουμε και να αναπτύξουμε μια επιχείρηση.


Τα βασικά πλεονεκτήματα των προηγούμενων γενεών έναντι των νεότερων, δηλαδή η εμπειρία και το κεφάλαιο χάνουν ραγδαία την αξία τους. Σήμερα, και οι πιο έμπειροι επιχειρηματίες σαστίζουν μπροστά στις επαναστατικές αλλαγές που έφερε στην παγκόσμια οικονομία ο κορωνοϊός, ενώ το κεφάλαιο, που αποτελούσε προϋπόθεση για να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση, πλέον, δεν είναι και τόσο αναγκαίο.


Έτσι, ο δρόμος δεν μοιάζει και τόσο βουνό, αλλά αρχίζει να εξισορροπείται.


Με ό,τι και να ασχοληθούμε στη ζωή μας, το πρώτο βήμα θα είναι πάντα το πιο δύσκολο. Η πρώτη μέρα θα είναι πάντα η πιο αγχωτική. Τίποτα, όμως, δε συγκρίνεται με το αίσθημα της ικανοποίησης όταν δούμε ότι καταφέραμε να χτίσουμε κάτι δικό μας κόντρα σε κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία και αντιξοότητα. Και, βέβαια, θα είναι δύσκολα. Εξάλλου, αν δεν ήταν δύσκολα, δε θα πρόσφερε και την ίδια ευχαρίστηση στο τέλος.


45 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page