top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΝΤΖΙΟΣ

Πως θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2020;



 

Πως θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2020; Με την έλευση του νέου έτους καλό θα ήταν να θυμηθούμε τις κλίμακες φορολογίας, ώστε να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για τις φορολογικές δηλώσεις .


Εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και αγροτικά



Τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και αγροτικά φορολογούνται κλιμακωτά, όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα. Η διαφορά σε σχέση με τον περσινό πίνακα εντοπίζεται στην πρώτη βαθμίδα, όπου ο συντελεστής είναι μειωμένος από το 22% στο 9%, μειώνοντας έτσι και τη φορολογική υποχρέωση για χιλιάδες φορολογούμενους.


Επιπλέον υπάρχουν και οι ακόλουθες μειώσεις του φόρου:


-Μείωση φόρου κατά επτακόσια εβδομήντα επτά (777) ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα

- Μείωση φόρου κατά οκτακόσια δέκα (810) ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο,

- Μείωση φόρου κατά εννιακόσια (900) ευρώ για τον φορολογούμενο με δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα,

- Μείωση φόρου κατά χίλια εκατόν είκοσι (1.120) ευρώ σε φορολογούμενο με τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα

- Μείωση φόρου κατά χίλια τριακόσια σαράντα (1.340) ευρώ σε φορολογούμενο με τέσσερα (4) εξαρτώμενα τέκνα.

- Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του , φόρου αυξάνεται κατά διακόσια είκοσι (220) ευρώ, για κάθε επόμενο τέκνο.


Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά είκοσι (20) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις μέχρι του ποσού της μείωσης του φόρου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Οι προβλέψεις του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζονται για φορολογούμενους με πέντε (5) εξαρτώμενα τέκνα και άνω.


Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα


Το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων φορολογείται, κι' αυτό, με βάση την παραπάνω κλίμακα, χωρίς όμως να υπολογίζονται οι προαναφερθείσες μειώσεις φόρου που δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες.


Για νέους επιχειρηματίες και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, παρέχεται μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας κατά πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον ο κύκλος εργασιών τους δεν ξεπερνά τις 10.000 ετησίως.


Εισόδημα από ακίνητα




Τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς και από το πρώτο ευρώ, με βάση την παραπάνω κλίμακα.


Εισόδημα Νομικών Προσώπων


 Όλοι οι τύποι νομικών προσώπων (Ο.Ε., Ε.Ε, Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε, Α.Ε, Αστικές μη κερδοσκοπικές, Κοινοπραξίες), με εξαίρεση τα πιστωτικά ιδρύματα και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, επιβαρύνονται με φόρο 24% επί των φορολογητέων κερδών τους.


Φόρος μερισμάτων


Ο φόρος για τα μερίσματα από διανομή κερδών νομικών προσώπων (Α.Ε., Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε) καθώς και τα μερίσματα εταίρων προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε, Ε.Ε) που τηρούν διπλογραφικά βιβλία ορίζεται σε ποσοστό 5%



Προκαταβολή φόρου


Η προκαταβολή φόρου επόμενης χρήσης, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο και για τα νομικά πρόσωπα ορίζεται στο 100%. 


Μείωση της προκαταβολής φόρου


Όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά από φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το προς βεβαίωση ποσό της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος περιορίζεται στο μισό (50%).


 Για τα νέα νομικά πρόσωπα η μείωση του ποσού της προκαταβολής φόρου μειώνεται κατά 50% για τα τρία πρώτα οικονομικά έτη.



Ειδική εισφορά αλληλεγγύης





Για το φορολογικό έτος 2020 δεν επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο εισόδημα από τις ακόλουθες κατηγορίες:


α) από «επιχειρηματική δραστηριότητα»,

β) από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και

γ) από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου».


Για το φορολογικό έτος 2021, η απαλλαγή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στον ιδιωτικό τομέα για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία.



 




380 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page