Η ηλεκτρονική τιμολόγηση και το σύστημα myData αποτελούν μια πολυετή προσπάθεια των φορολογικών αρχών να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο των φορολογικών στοιχείων μια επιχείρησης, αλλά και την αυτοματοποίηση των φορολογικών διαδικασιών για την αποφυγή λαθών και παραλείψεων.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση έχει ενσωματωθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, κι από τις αρχές του 2024 είναι υποχρεωτική για το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων επιφέροντας ριζικές αλλαγές στους τρόπους διαχείρισης και λειτουργίας. Σήμερα, με την υποχρέωση της διαβίβασης των εσόδων στα Ηλεκτρονικά Βιβλία myDATA σε πραγματικό χρόνο ή το αργότερο σε μία μέρα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν τόσο στις προθεσμίες που πρέπει να τηρούνται, όσο και στην ψηφιακή εποχή που απ’ ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει.
Ας εξερευνήσουμε τι ακριβώς είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση, το σύστημα myData και ποια σημεία πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις το 2024.
Τι είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση;
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση αναφέρεται στη διαδικασία δημιουργίας, αποστολής, και λήψης τιμολογίων με ψηφιακό τρόπο. Χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα και πρότυπα, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή μέθοδο με τα γνωστά μπλοκάκια.
Ηλεκτρονική Τιμολόγηση: Τα myData και τα ηλεκτρονικά βιβλία
Η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση δεν αποτελεί απλώς την ψηφιακή ανταλλαγή εμπορικών παραστατικών μεταξύ διαφόρων οντοτήτων, όπως επιχειρήσεις, το Δημόσιο, και φυσικά πρόσωπα, σε πλαίσιο εμπορικών συναλλαγών. Το παραστατικό θα πρέπει να αναρτηθεί στην πλατφόρμα myData της ΑΑΔΕ και να ενημερωθούν τα ηλεκτρονικά βιβλία της επιχείρησης. Μόλις το τιμολόγιο ανέβει στα myData λαμβάνει έναν Μοναδικό Αριθμό Καταχώρισης ή αλλιώς ΜΑΡΚ, με τον οποίο μπορεί και ο πελάτης και η ΑΑΔΕ να επιβεβαιώσει ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία του τιμολογίου.
Ηλεκτρονική Τιμολόγηση Δημοσίου Β2G:
Όσες επιχειρήσεις συναλλάσσονται με το Δημόσιο, θα υπορεωθούν να πάνε την ηλεκτρονική τιμολόγηση ένα βήμα παρακάτω. Τα τιμολόγια προς κάθε Δημόσιο φορέα θα αποστέλλονται σε μια κεντρική πλατφόρμα διαχείρισης, όπου θα ελέγχεται η ορθότητα υποβολής του και θα εγκρίνεται ή θα στέλνει μήνυμα απόρριψης στον εκδότη. Ο φορέας θα λαμβάνει το παραστατικό, αλλά και τα δικαιολογητικά που πιθανώς το συνοδεύουν, μόνο μέσα από αυτή την πλατφόρμα και δεν θα δέχονται πλέον έντυπα μέσω email ή και δια ζώσης, όπως μέχρι σήμερα.
Για να γίνει αυτό και να πάνε τα σωστά δεδομένα στον δημόσιο φορέα που θέλουμε, τα παραστατικά λαμβάνουν μια ειδική κωδικοποίηση των πληροφοριών. Για τον λόγο αυτό θα μπορούν να εκδοθούν μόνο μέσα από Πιστοποιημένους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, όπως η epsilon net, prosvasis, entersoft κλπ.
Η υποχρέωση για την ειδική αυτή ηλεκτρονική τιμολόγηση έχει ξεκινήσει για συγκεκριμένους φορείς, όπως το τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μετανάστευσης και Ασύλου, το Δήμο Αθηναίων κα, ενώ εντάσσονται όλες οι νέες συμβάσεις σε φορείς Κεντρικής Διοίκησης από 01/01/2024. Συμβάσεις που συνάπτονται ή/και εκτελούνται από λοιπές αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς, οι διαδικασίες σύναψης τιμολόγησης B2G εκκινούν μετά την 01/06/2024, ενώ για λοιπές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης από την 01/01/2025
Προθεσμίες της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης:
Προθεσμία έκδοσης τιμολογίου:
Όσες επιχειρήσεις εκδίδουν παραστατικά μέσω Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, της εφαρμογής E-Timologio ή οποιοδήποτε πρόγραμμα ERP θα πρέπει να τα αποστέλλουν στην πλατφόρμα myData σε πραγματικό χρόνο.
Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν υποχρέωση ένταξης ή δεν χρησιμοποιούν κάποια από τις παραπάνω επιλογές τότε θα πρέπει να τα αποστέλλουν στην πλατφόρμα myData μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία που αφορά το έσοδο.
Κλείδωμα περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και φορολογικών δηλώσεων:
Επόμενο βήμα είναι και ο χαρακτηρισμός των αγορών και δαπανών των επιχειρήσεων και η ανάρτηση τους στην πλατφόρμα myData έως την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.
Αγορές και δαπάνες που δεν έχουν χαρακτηριστεί, δεν θα μπορούν να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό ΦΠΑ και της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.
Πρόστιμα myData :
Σε περίπτωση μη διαβίβασης παραστατικού εσόδου το πρόστιμο θα είναι ίσο με το 10% της καθαρής αξίας του κάθε παραστατικού, με μέγιστη ποινή τα 250 ημερησίως.
Για μη διαβίβαση εγγραφών μισθοδοσίας, αποσβέσεων και λοιπών τακτοποιητικών εγγραφών το πρόστιμο θα είναι 250€ για απλογραφικά και 500€ για διπλογραφικά βιβλία
Με αυτά τα μέτρα η Κυβέρνηση θα υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στην Ηλεκτρονική Τιμολόγηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα και πολύ μεγαλύτερους φόρους από τους αναλογούμενους.
Πως να Ενημερωθείτε για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση
Συνοψίζοντας, η ηλεκτρονική τιμολόγηση επιβάλλει μια νέα πραγματικότητα άμεσης και ψηφιακής ενημέρωσης των φορολογικών αρχών με αυστηρές προθεσμίες διαβίβασης και πρόστιμα και ποινές σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, εξερευνήστε τους πόρους που παρέχονται από εξειδικευμένους οργανισμούς και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Για όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση, πληροφορίες είναι διαθέσιμες στους ακόλουθους συνδέσμους:
Για επιπλέον ερωτήσεις και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μετάβαση στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, επικοινωνήστε μαζί μας.
Το λογιστικό μας γραφείο είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας υποστηρίξει σε όλα τα επιχειρηματικά θέματα.
Είμαστε διαθέσιμοι για ατομικές συναντήσεις, μέσω τηλεφώνου, zoom calls ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προκειμένου να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις και να παρέχουμε προσαρμοσμένες λύσεις για την επιχείρησή σας.
Comments