Δημοσιεύθηκε η απόφαση σχετικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής 4.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 30 Νοεμβρίου 2020
Δικαιούχοι της νέας ενίσχυσης είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, κάθε νομικής μορφής. Συμπεριλαμβάνονται και οι ατομικές, καθώς και οι μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κρατικές ενισχύσεις δεν υπάρχει λίστα δραστηριοτήτων που καθορίζει τους δικαιούχους, αλλά περιλαμβάνονται όλοι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Για την έγκριση επιχορήγησης της ενίσχυσης οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
Να έχουν έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ , εφόσον είχαν υποχρέωση να τις υποβάλουν από 01/01/2019 έως και 31/12/2020.
Θα πρέπει επίσης να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020 κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ο οποίος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 300 ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών αναφοράς υπολογίζεται με διάφορους τρόπους και ανάλογα με τον τύπο της κάθε επιχείρησης. Σε γενικές γραμμές αποτελεί το άθροισμα των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2019 ή αν σε αυτούς τους μήνες έχουμε μηδενικό κύκλο εργασιών, με τον Φεβρουάριο του 2020 ή με το άθροισμα Ιουλίου και Αυγούστου 2020 αν ο Φεβρουάριος παρουσιάζει μηδενικό κύκλο εργασιών.
Με απλά λόγια, για να είμαστε δικαιούχοι χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 θα πρέπει το άθροισμα του τζίρου μας για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020 να παρουσιάζει μείωση κατά 20% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019 ή με τον Φεβρουάριο του 2020 αν αυτοί οι μήνες ήταν μηδενικοί ή με τον Ιούλιο και Αύγουστο αντίστοιχα.
Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εκπαίδευσης, αθλητισμού καθώς και μερικές άλλες κατηγορίες δραστηριότητας δικαιούνται την ενίσχυση ανεξαρτήτως μείωσης του κύκλου εργασιών τους.
Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται από τον παρακάτω μαθηματικό τύπο και εξαρτάται από τη μείωση του κύκλου εργασιών, τα μεικτά κέρδη για το 2019, καθώς και τον αριθμό εργαζομένων που είχαμε σε αναστολή για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020.
Ύψος ενίσχυσης= [Κύκλος εργασιών αναφοράς- (Κύκλος εργασιών Σεπτεμβρίου+ Κύκλος εργασιών Οκτωβρίου)] * [(Κύκλος εργασιών 2019- έξοδα 2019)/ κύκλος εργασιών 2019]- (Αριθμός εργαζομένων σε αναστολή Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020 *534,00)
Για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν προσωπικό και δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, η ενίσχυση ορίζεται σε χίλια (1.000,00) ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου.
Αν μάλιστα ανήκουν και στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, αθλητισμού κλπ τότε το ποσό αυξάνεται στις δύο χιλιάδες (2.000,00) ευρώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!
Το ήμισυ (50%) του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Μαρτίου 2021.
Θα πρέπει δηλαδή να διατηρήσουμε τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαμε την 1η Σεπτεμβρίου έως την 31η Μαρτίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση επιστρέφουμε ολόκληρο το ποσό.
Από τον όρο αυτό εξαιρούνται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου καθώς και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Η αποπληρωμή ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου 2022 και πραγματοποιείται σε 40 μηνιαίες δόσεις.
Comments