Σύμφωνα με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων η διάρκεια της άδειας μητρότητας επεκτείνεται από έξι (6) σε εννέα (9) μήνες, για τις μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στον e-Ε.Φ.Κ.Α. (τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.) και εργάζονται σε οποιονδήποτε εργοδότη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Επιπλέον, η μητέρα έχει το δικαίωμα μεταβίβασης έως επτά (7) μήνες, από την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας προς τον πατέρα, εφόσον ο ίδιος εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Όσον αφορά τις παροχές και την ασφαλιστική κάλυψη που δικαιούται ο πατέρας για την περίοδο που λαμβάνει την άδεια που του μεταβιβάζει η μητέρα, οι συγκεκριμένες ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στις ειδικές αυτές ρυθμίσεις, υποβάλλονται και οι γυναίκες που αποκτούν τέκνα με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας καθώς και εκείνες που υιοθετούν παιδιά από την φυσική ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών.
Συγκεκριμένα, δικαιούνται το μεταγενέθλιο τμήμα της άδειας μητρότητας (9 εβδομάδες), καθώς και τις πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα που συνδέονται με αυτήν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις του φορέα ασφάλισής τους. Περαιτέρω διευκρινίσεις Αρχικά, η επέκταση της άδειας μητρότητας ισχύει από τις 25 Νοεμβρίου, αλλά η ρύθμιση αυτή ευνοεί και τις εργαζόμενες που στις 25.11.2022 είχαν την τελευταία ημέρα της ως άνω άδειας, σύμφωνα με την προηγούμενη ρύθμιση που προέβλεπε την εξάμηνη άδεια.
Ακόμη, σε περίπτωση που η μητέρα επιθυμεί την ετήσια άδεια συνεχόμενα με την άδεια μητρότητας ή την ισόχρονη άδεια φροντίδας παιδιού, τότε οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΔΥΠΑ θα πρέπει να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις επιδότησης των εργαζομένων σε τέτοιες περιπτώσεις.
Αν δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης άδειας, η μητέρα δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας να ρυθμίσει το ζήτημα αυτό, ώστε να μην υπάρξει απώλεια κανενός δικαιώματος. Ακόμη και αν δεν έχει γίνει κάποια σχετική ενημέρωση από τον εργοδότη της σχετικά με την προαναφερθείσα ρύθμιση και η ίδια επιστρέψει στο χώρο εργασίας μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας, είναι εφικτό να κάνει χρήση της σχετικής παράτασης της άδειας/επιδόματος από τη ΔΥΠΑ.
コメント