top of page
Αναζήτηση

Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί

  • Εικόνα συγγραφέα: ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΝΤΖΙΟΣ
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΝΤΖΙΟΣ
  • 11 Απρ
  • διαβάστηκε 2 λεπτά


Λογότυπο Ventzios Accounting

Ασφάλεια κατοικίας

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Πάσχα.

 

Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα


Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο αυτή, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

 

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου.

 

Από την 1η Απριλίου 2025 αυξάνεται ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας σε 880 ευρώ και 39,30 ευρώ αντίστοιχα (υπ.αριθμ. 8233/2025 Y.A., ΦΕΚ Β’ 1476/27.03.2025). Συνεπώς το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των νέων αυτών κατωτάτων ορίων αποδοχών, εφόσον η εργασιακή σχέση δεν έχει λυθεί μέχρι την 1/04/2025.

 

 

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα


Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους (16 Απριλίου 2025). Το δώρο Πάσχα υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

 

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο


Σε περίπτωση που το δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Eισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους, και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

 

 

 
 
 

Comments


ventziosaccountinglogo

Στην Ventzios Accounting προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας μέσα από την πολυετή εμπειρία, την επιμελή επιμόρφωση και ανελλιπή παρακολούθηση των οικονομικών και φορολογικών δρώμενων. 

  • Facebook
  • LinkedIn
  • TikTok

Το γραφείο μας

Ευριπίδου 29, Καλαμαρια, 55134
Θεσσαλονίκη,  Τηλ. 2310451108

email: info@ventziosaccounting.com

©2020 by Ventzios accounting. 

bottom of page